Tabere via ferrata si alpinism

Tabara internationala de alpinism Dolomiti



Loc de desfasurare: Muntii Dolomiti - Italia
Tipuri de tabere: -Tabere pentru cei cu mai putina experienta, care au experienta minima in mersul pe munte, in care vom parcurge trasee de via ferrata din masivele Cristallo, Le Tofane, Sella;
- Tabere pentru cei cu experienta medie in mersul pe munte in care vom parcurge trasee din Dolomitii Brentei, considerate ca fiind unele dintre cele mai frumoase si spectaculoase din Alpi.
Perioada: iulie-septembrie ;
Durata: 10 zile (6 zile pe munte);
Numar participanti: 3-4 persoane;
Conditii de participare: - clinic sanatos si conditie fizica buna;
- minima experienta in mersul pe munte;
- varsta de cel putin 18 ani;
- semnarea "Declaratiei de responsabilitati".
Tarif:  ___ Euro/pers.
Tariful include: - serviciile ghidului montan si toate cheltuielile acestuia pe durata taberei;
- inchirierea echipamentului obligatoriu pentru via ferrata: set complet via ferrata (lonje cu disipator de energie), casca, ham (pentru cine nu are).
Tariful nu include: - transport, cazare, masa, asigurarea medicala, alte cheltuieli personale.
De regula cazarea se face in camping la cort, tariful fiind in jur de 8-12 euro/pers/zi, functie de perioada.
Echipament personal necesar: bocanci, rucsac,manusi pentru via ferrata (cu palma din piele rezistenta), cort, coltari - piolet (doar pentru Dolomitii Brentei), haine impermeabile (costum din gore-tex sau similar), haine calduroase (polartec), sac de dormit, pijama pentru sacul de dormit (obligatoriu pentru Dolomitii Brentei), izopren, lanterna frontala, ochelari de soare, crema de protectie, papuci de casa (sau sandale), alimente, medicamente personale etc.
Pentru Dolomitii Brentei este recomandat ca echipamentul sa fie cat mai compact si usor deoarece tura va fi "din cabana in cabana", deci vom cara zilnic tot echipamentul cu noi (in afara de cort care va ramane in camping sau masina).
Pentru informatii suplimentare va rugam contactati organizatorul taberei.

Ce este via ferrata?
Via ferrata sunt trasee mixte, de drumetie si catarare, amenajate cu trepte, scoabe, scari, podete, majoritatea metalice, in locurile in care lipsesc prize naturale sau sunt de dimensiuni mici, pe brane inguste. Cei care le folosesc nu sunt legati in coarda, ci se asigura de cabluri metalice fixate in stanca, cu lonja speciala, cu doua fire, doua carabiniere si un disipator de energie metalic.
Primele trasee de acest gen au fost realizate in Alpii austrieci, la mijlocul secolului XIX. In primul razboi mondial, multe trasee de via ferrata au fost realizate in Dolomiti, in scop militar. Ulterior, au fost reconditionate de ghizii montani pentru clientii lor. Acest tip de rute s-a raspandit si in alte zone si au fost realizate unele de dificultati diferite special pentru turisti.
Gradele de dificultate ale traseelor de via ferrata sunt clasificate de italieni de la 1 la 6, gradul 1 fiind simpla drumetie montana iar gradul 5 presupune abilitati serioase de alpinist. Francezii folosesc o clasificare cu sase grade de dificultate, derivate din catararea alpina: F-usor, PD-putin dificil, AD-dificultate medie, D-dificil, TD-foarte dificil si in sfarsit ED-extrem de dificil.
Problemele care pot aparea in timpul parcurgerii unui traseu de via ferrata deriva din nefolosirea sau folosirea incorecta a echipamentului, caderi de pietre, deteriorarea vremii (ploaie, ninsoare, vant puternic, fulgere, frig...), neatentie, epuizare, ratacire etc.
Echipamentul obligatoriu pentru parcurgerea in siguranta a unui traseu de via ferrata consta in: bocanci cu talpa aderenta la stanca (vibram), ham, casca, setul de via ferrata (2 carabiniere tip K, 2 lonje, disipator metalic de energie, lonja care trece prin disipator si este conectat cu celelalte doua lonje, bucla de chinga pentru legarea la ham). Carabinierele sunt deasemenea fabricate special pentru via ferrata, au deschiderea mai mare decat cele obisnuite, pot fi folosite usor cu o singura mana, sunt marcate cu litera K ce vine de la "Klettersteige" care in germana inseamna via ferrata.
Setul de via ferrata folosit in tabara noastra din Dolomiti este de la firma Camp, modelul Rewind:
Rolul acestui echipament este de a-ti salva viata in caz de cadere. Din aceasta cauza nu sunt indicate improvizatiile iar folosirea echipamentului este obligatorie in zonele expuse. Disipatorul de energie are rolul de a absoarbe socul provocat in caz de cadere, soc foarte puternic datorita lungimii relativ mici ale lonjelor.
In caz de cadere fara disipator de energie ne putem accidenta serios (sau chiar pierde viata) datorita socului foarte mare (factor de cadere mare) care poate produce ruperea unor elemente de siguranta (lonje, carabiniere, ham...):
In caz de cadere cu setul de via ferrata nu are importanta lungimea mica a lonjelor, socul fiind preluat de disipatorul de energie prin frecarea corzii care trece prin disipator (shock absorber), rezultand o oprire a caderii relativ lina:
Daca initial au fost construite in scopuri militare, astazi traseele de via ferrata sunt folosite in scop turistic dand posibilitatea celor fara experienta mare si echipament de alpinism sa parcurga trasee care altfel nu le-ar fi fost accesibile.Totusi pentru parcurgerea acestor trasee, mai ales pentru cele cu dificultate mai mare, este nevoie de o conditie fizica si psihica foarte buna datorita efortului mare dar si datorita zonelor foarte expuse (uneori chiar pe verticala sau surplombe) in pereti de sute de metri inaltime.
In Dolomiti exista un numar de aproximativ 80 de trasee de via ferrata amenajate cu diferite grade de dificultate: 29 trasee gradul 1, 25 trasee gradul 2, 14 trasee gradul 3, 7 trasee gradul 4 si 5 trasee gradul 5.
Senzatiile pe care le traiesti, privelistile care ti se descopera in timpul parcurgerii unui traseu de via ferrata din Dolomiti sunt unice, de neegalat si, cel putin o data in viata, orice iubitor de MUNTE trebuie sa ajunga acolo. Spun "cel putin" pentru ca daca i-ai vazut o data cu siguranta vei reveni....