Regulamentul turelor

 Regulamentul turelor cu ghid montan:

Generalitati
Art. 1
Definitii:
Termenul de “tura cu ghid montan” include orice activitate de alpinism, escalada pe stanca, via ferrata, escalada sportiva, catarare pe gheata, schi (incluzand schi de tura, schi-alpinismul, snowboardig-ul si alte activitati similare), traversari de ghetari, traversari de creste hivernale, drumetie, precum si toate sesiunile de scolarizare si instruire, urcarea/coborarea din vehicule si camparea sau petrecerea noptii in aer liber.
Prin “client” se intelege orice persoana care solicita si plateste servicii de asistenta turistica si participa la o tura cu ghid montan, indiferent de tipul de activitate si de durata.
Art. 2
Prin “ghid” se intelege orice persoana calificata care presteaza servicii de asistenta turistica.
Art. 3
Turele cu ghid montan se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa desfasoare activitati montane in siguranta. Coordonatorul turelor este Gheorghe Cosa, ghid montan autorizat conform atestatului nr.2475/2005, eliberat de Directia Autorizare si Control din cadrul Ministerului Turismului

Conditii de organizare
Art. 4
Numarul minim de participanti la o tura cu ghid montan este de 3 persoane. Numarul maxim de participanti variaza in functie de raportul ghid/persoane si tipul de activitate.
Art. 5
In cazul in care nu se aduna numarul minim de participanti la tura cu ghid montan, organizatorul isi rezerva dreptul de a anula desfasurarea ei, cu restituirea integrala a sumei de bani platite.

Conditii de participare
Art.6
Toti participantii la tura cu ghid montan trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani impliniti, la data inscrierii.
Art. 7
Un minor poate participa la o tura cu ghid montan, numai cu acordul unui parinte sau a tutorelui legal.
Art. 8:
Pentru inscriere si rezervarea participarii, toate persoanele trebuie sa:
a.completeze un formular tip pentru inscriere;
b.achite 1/3 din contravaloare.
Art.9
Toti participantii trebuie sa prezinte, la inceputul actiunii, urmatoarele documente:
Obligatoriu:
a.avizul medicului de familie: “apt efort fizic”;
b.acordul unui parinte (pentru minori);
c.copie xerox dupa actul de identitate;
Optional:
a.polita de asigurare pentru accidente care sa acopere sporturile de aventura (extreme), valabila in perioada stagiului.

Desfasurarea turei
Art.10
La tura cu ghid montan nu pot participa decat cei care au achitat integral contravaloarea costurilor si care au indeplinit conditiile de participare.
Art. 11
In cazul in care o persoana nu indeplineste conditiile de participare, cel in cauza poate fi exclus din cadrul turei cu ghid montan, fara restituirea avansului.
Art.12
Daca vremea se anunta nefavorabila, perioada de desfasurare a turei cu ghid montan se poate modifica, de comun acord cu persoanele inscrise.
Art. 13
Organizatorul isi rezerva dreptul de a anula tura cu ghid montan programata, indiferent de motiv. In aceste conditii, intreaga suma platita deja de cursanti, va fi returnata.
Art. 14
Daca un cursant deja inscris la tura cu ghid montan isi anuleaza participarea, indiferent de motiv, avansul de 1/3 din contravalorea taberei nu va fi restituit.
Art. 15
Pe parcursul turei cu ghid montan, participantii sunt obligati sa dea ascultare ghidului care se ocupa de grupa respectiva si/sau coordonatorului turei cu ghid montan.
Art. 16
Pe tot parcursul turei cu ghid montan, bauturile alcoolice si drogurile sunt interzise.

Declaraţia de participare şi de asumare a riscului:

Definiţie: în această declaraţie termenul de “tură cu ghid montan” include orice activitate de alpinism, escaladă pe stâncă, escaladă sportivă, căţărare pe gheaţă, catarare pe trasee de via ferrata, schi (incluzând schi de tură, schi-alpinismul, snowboardig-ul şi alte activităţi similare), traversări de gheţari, traversări de creste hivernale, drumeţie, precum şi toate sesiunile de şcolarizare şi instruire, urcarea/coborârea din vehicule şi camparea sau petrecerea nopţii în aer liber.
Prin prezenta declaraţie eliberez ghidul montan de orice responsabilităţi şi obligaţii, privind pierderea, distrugerea proprietăţii, pagube materiale sau răniri personale (inclusiv decesul), pe care le pot suferi ca rezultat al participării mele la tura cu ghid montan.
Sunt de acord să rămân calm şi să nu solicit despăgubiri pentru orice pierdere, distrugere a proprietăţii şi răniri personale (inclusiv decesul) pe care le pot suferi ca rezultat al participării mele la tura cu ghid montan.
Recunosc că participarea la tura cu ghid montan prezintă pericole inerente precum şi alte riscuri care pot include:
- AVALANŞE, CĂDERI DE PIETRE, CĂDERI DE GHEAŢĂ SAU CĂDERI DE CORNIŞE – care se pot întâmpla frecvent pe terenul unde se desfăşoară tura şi pot fi cauzate de forţele naturii incluzând: înclinarea pantei, straturi de zăpadă, gheaţă, pietre; instabilitatea gheţarului, prin schimbarea condiţilor de vreme; de către alţi căţărători sau schiori, de către un elicopter sau diverse alte motive.
- TEREN MUNTOS ŞI ABRUPT – când o cădere cu sau fără coardă poate determina rănirea sau decesul. În plus, terenul, utilizat pentru tura cu ghid montan, are abrupturi sau stânci verticale, tavane sau surplombe care în starea lor naturală sunt inerent periculoase. Unele din aceste obstacole periculoase includ crevase, stânci sau bolovani, trunchiuri de copaci, copaci doborâţi, torente, avene, şi zăpadă dificilă şi variată. Mediul montan are şi obstacole făcute de om care includ: drumuri, poteci abrupte, garduri şi alte structuri. Turele se desfăşoară pe trasee care nu sunt parcurse cu regularitate şi examinate. Există posibilitatea să ma pierd sau să mă rătăcesc de personalul care încadrează tura sau de companioni din cauza vremii, a suprafeţelor împădurite şi a terenului sălbatic şi stâncos.
- VREMEA – condiţiile meteo se pot schimba rapid şi fără avertizare
- ELICOPTER SAU ALTE MIJLOACE MECANIZATE DE TRANSPORT – riscuri adiţionale determinate de defectarea mecanismelor, erori de utilizare sau condiţii schimbătoare de vreme.
- ANIMALE, PLANTE, INSECTE - SĂLBATICE SAU OTRĂVITOARE – care sunt imprevizibile în natură şi pot afecta sau ataca turiştii.
- BOLI – care pot fi cauzate printre altele de altitudine, apă netratată, plante şi animale sau de dificultatea păstrării igienei în cursul excursiei.
- APROPIEREA DE ÎNGRIJIREA MEDICALĂ – care poate să nu fie disponibilă sau eficientă în timpul turei
- ALEGEREA ŞI UTILIZAREA ECHIPAMENTULUI – echipamentul se poate strica sau poate deveni - inadecvat şi nu poate fi înlocuit sau reparat în timpul turei.
- UTILIZAREA LEGĂTURILOR DE SCHI FĂRĂ DESCHIDERE AUTOMATĂ DE SIGURANŢĂ – schiorii, snowboaderii utilizatori de legături fără deschidere automată de siguranţă se expun la răniri sau deces în accidente sau avalanşe.
Accept toate pericolele şi riscurile la care voi fi expus în timpul turei cu ghid montan incluzând riscurile descrise şi posibilitatea unor răniri personale inclusiv deces, distrugeri ale proprietăţii, pierderi sau cheltuieli rezultate din aceasta, şi sunt de acord cu termenii acestei declaraţii.
Sunt de acord că în tura cu ghid montan trebuie luate toate măsurile de precauţie pentru a reduce riscurile şi a creşte siguranţa, dar nu este posibil să se asigure o siguranţă completă sau dispariţia tuturor riscurilor.
Confirm că am vârsta necesară, că am citit declaraţia şi am înţeles termenii înainte de a o semna.

Dat azi ………………. 2010:

………………………… ………………………...................
numele şi adresa clientului semnatura clientului

Formular de inscriere:

Fisa de inscriere

Numele si prenumele:
Data si locul nasterii:
CNP:
Localitatea de domiciliu:
Telefon de contact:
e-mail:

Probleme medicale in ultimele 12 luni:

De cand mergeti pe munte?

Cu cine mergeti cel mai frecvent pe munte?

Care este cel mai dificil (tehnic) traseu parcurs pana acum?

Ce echipament de munte aveti in acest moment?

Ati avut contact, pana acum, cu echipamentul tehnic specific alpinismului si catararii?

Daca da, in ce context?

Ati avut contact, pana acum, cu echipamentul de cautare/salvare din avalansa?

Daca da, in ce context?

Cum ati aflat de oferta noastra?

Ce va determinat sa acceptati oferta noastra de servicii?

Ce doriti sa aflati/sa vedeti, in mod special, in cadrul acestei ture?

Ati citit Regulamentul si Conditiile de participare?

Telefon de contact al unei persoane apropiate, in caz de urgenta (parinte, sotie, prieten, etc.):